3 نشانۀ فرهنگ عمومی بالا
3 نشانۀ فرهنگ عمومی بالا
3 نشانۀ فرهنگ عمومی بالا
به مناسبت روز فرهنگ عمومی
به مناسبت روز فرهنگ عمومی
به مناسبت روز فرهنگ عمومی

فرهنگ تعاریف مختلفی دارد؛ با این حال اگر بخواهیم به تعاریف گستردۀ این واژه بپردازیم از حوصلۀ مطلب حاضر خارج است. اما بارنت تایلور انسانشناس مشهور بریتانیایی تعریف سادهای از این واژۀ پر معنا دارد: «مجموعهای پیچیده از دانش، باور، هنر، قوانین، اخلاق و عادات وهر آن چه به عنوان عضوی از جامعه، از جامعه فرا میگیریم.»
در اینکه «فرهنگ عمومی چیست؟» و چه فرقی با واژۀ «فرهنگ» دارد، نظرات گوناگونی وجود دارد. مثل اینکه به چه نوع فرهنگی، فرهنگ عمومی گفته میشود یا اینکه چه تعدادی از مردم میتوانند به واژۀ فرهنگ، تعریف فرهنگ عمومی را بدهند. در واقع انسان با رفتاری که در جامعه به عنوان فرهنگ نهادینه شده متولد نمیشود بلکه در طول زندگی و در جامعه با آن آشنا میشود و آن رفتار در او شکل میگیرد. مطمئنا نقش مهمی که عامۀ مردم در کیفیت و ماندگاری یک نوع رفتار یا اخلاق اجتماعی دارند برای کسی پوشیده نیست.
فرهنگ عمومی با یادگیری و اجرای قوانین و مقررات تعیین شده در زندگی اجتماعی به وجود میآید و تبعیت از قوانین و نهادینه کردن آن با روشهای مختلف آموزشی در مقاطع گوناگون و صادقانه اجرا کردن آن در جامعه کمک میکند که فرهنگ عمومی در جامعه شکل بگیرد. در نتیجه نباید از نقش عامۀ مردم در کیفیت و اجرا و ماندگاری یک اخلاق و منش پسندیده که نفع کلی جامعه را در پی دارد، غافل بود، و اینکه نهادینه کردن یک رفتار و اخلاق مناسب نه تنها هیچ تناقضی بین منافع شخصی و منافع عمومی و ملی ندارد، بلکه به صورت موازی در راستای یک هدف مشترک است. آن هم سالمسازی جامعه از رفتارهای ضد اجتماعی است.
درادامه برایتان از چند فرهنگی که با آنها در طول زندگی بیشترین برخورد را داریم و از اثراتش بیشتر از هر خصیصۀ دیگری نفع یا ضرر میبریم، توضیحاتی می دهیم و خوب است که شما هم نظرات خود را در این موارد و یا موردهایی که می توان در شکوفایی و رشد جامعه کنونی ما مفید باشد برایمان بنویسید:
- فرهنگ رانندگی
وقتی آمار تصادفات رانندگی حکایت از آن دارد که بیشترین درصد علت تصادفات خطاهای انسانی است، به وضوح میتوانیم به اهمیت این قضیه پی ببریم. فرهنگ صحیح رانندگی باید در زندگی اجتماعی همۀ افراد جامعه نهادینه شود، همۀ افراد جامعه نه تنها رانندگان بلکه عابران و سرنشینان و متصدیان امور راهنمایی و رانندگی هم باید این نکته را رعایت کنند. «قانون زندگی قانون احترامهاست و احترام به خود یعنی احترام به دیگران». هر چند، جادهها و تابلو و نکات ایمنی مربوط به رانندگی از جمله سلامت و ایمنی خود وسایل نقلیه هم دراین وضع بیاهمیت نیستند. بنابراین رسیدن به وضعیت مطللوب در رانندگی دستیابی به مجموعۀ این موارد است. دادن ایدههای نو و خلاقانه و بیاهمیت نبودن به مقررات و یادآوری و تذکر در رفتارهای ضد اجتماعی و آموزش این موارد از خانه و مدرسه میتواند در درونی شدن فرهنگ صحیح رانندگی و ملزم بودن به اجرای آن در جامعه بسیار مهم و قابل تامل باشد.
- فرهنگ استفاده از کالای ایرانی
بیاهمیت بودن به کالای ایرانی و نبود آن در سبد خرید خانوادهها از معضلات اقتصادی و فرهنگی جامعه کنونی محسوب میشود. اثر بدی که این روند بر اقتصاد، سیاست و اجتماع و فرهنگ ما دارد، بسیار ملموس و قابل مشاهده است. وقتی حرف از خرید کالای ایرانی میشود، از اینکه کالای ایرانی کیفیت ندارد یا از خدمات بعد از فروش آن و از بازاری که اشباع شده از کالاهای خارجی است، صحبت میشود. اینکه تولیدکنندگان داخلی باید در تولید کالاهایشان رضایت مشتری را اولویت اول خود بدانند شکی نیست، اما از طرف دیگر، این فرهنگ هم باید نهادینه شود که همۀ کالاهای ایرای بیکیفیت نیستند، و صرف استفاده از کالای خارجی، چه با کیفیت وچه بیکیفیت، نشانۀ باکلاسی نیست. کالاهای تولید داخل بسیاری، از پوشاک و مواد غذایی گرفته تا لوازم خانگی و...، هستند که با کالاهای خارجی برابری میکنند. این تصمیم ما مردم است که کالای ایرانی را انتخاب کنیم و به چرخش اقتصاد کشورمان کمک کنیم، یا آنکه به صرف نام و برند خارجی به سراغ محصولی برویم که چندان هم از کیفیت و روند تولیدش مطمئن نیستیم. با فرهنگسازی در این زمینه باید از اتفاقات تاسفباری مانند چسباندن آرمهای خارجی به تولیدات داخلی که بسیاری از تولیدکنندگان داخلی به خاطر فروش کالای خود به این روش روی میآورند، جلوگیری کنیم. میشود با حمایت از کالاهای مرغوب ایرانی و سود خوب در شرکتهایشان، از روند بیکاری و تورم بالا جلوگیری، و هم تولیدکنندگان دیگر را به تولیدات باکیفیت تشویق و ترغیب کنیم و روحیۀ وحدت و حس تعصب ملی را افزایش دهیم.
- فرهنگ عمومی در زیبا سازی شهر
زیباسازی شهر هم به دست مسئولین ذیربط و هم با کمک مردم میسر میشود. آگاهی مردم از نقش زیباسازی شهر و تاثیرات روانی آن بر جسم و روان خودشان میتواند انگیزۀ مهمی برای آنها در به کار بردن روشهای خلاقانه و زیبا در منازل مسکونی وهمچنین محل کار باشد. از این نکته هم نباید غافل شد که میتوان با زیباسازی مناطق مختلف شهر مانند نقاشی بر روی دیوارها و طراحی در مناطق پررفت و آمد مانند مترو و... باورها و ارزشهای مختلف فرهنگی و اجتماعی یک جامعه را از دیدی هنرمندانه در معرض دید همگان قرار داد. مردم هم از دید بصری و هم از نظر فرهنگی از این موضوع اشباع شوند. توجه به اینکه به غیر از راهکارها و قوانینی که مسئولین در بهبود مناظر شهری به کار میگیرند مردم نیز باید با رعایت این قوانین در حفظ و نگهداری از آن هم کوشا باشند. امروزه همه میدانیم که شهرمان به گل و گیاه و درخت و رنگ تا چه اندازه نیاز دارد، بنابراین آنها را از شهرمان دریغ نکنیم.