زمزمه های یک شب سی ساله
زمزمه های یک شب سی ساله
زمزمه های یک شب سی ساله
ازتئاتر تا ترانه ؛کارگردانی ترانه سرا
ازتئاتر تا ترانه ؛کارگردانی ترانه سرا
ازتئاتر تا ترانه ؛کارگردانی ترانه سرا
شفیعی كدكنی می گوید: «شعر حادثه ایست كه در زبان روی می دهد.»
شعر من از عذاب تو ، گزند تازیانه شد
ضجه ی مغرور تنم ، ترنم ترانه شد
حماسه ی زوال من ، در شب تلخ گم شدن
ضیافت خواب تو را ، قصه ی عاشقانه شد
برای رند در به در ، این من عاشق سفر
وای که بی کرانی حصار تو کرانه شد.....ایرج جنتی عطائی
ترانه در فرهنگ عامه و در زبانها و گویشهای محلی رتبه و جایگاه ویژه ای دارد، بسیاری ازشاعران عشق به زندگی ،کار،وطن ، و مشکلات همنوعان را درقالب شعر وترانه با ریتمی روان و گویا به زبان آوردند،و گویا ترین و رسا ترین صدای مردم شدند، تا سهم خود را در دنیای هنر به زیبا ترین شکل ادا کرده باشند؛ و دراین بین ترانههای زیادی سروده شد که سالهای متمادی دربین مردم زمزمه و ماندگار شد. ترانه سرایان با ذوق و طبع شعر ذاتی خود، ترانه هایی را با سازهای محلی و بومی همنوا میکردند ، تا شعرشان در کلام و زندگی روزمره مردم زمزمه و رخنه کند.
در بین اثرهای هنری این ترانه است که از تاثیرگذارترین آثارهنری محسوب میشود، و بیشترین تاثیر پذیری را در بین مردم پیدا کرده است، مانند تصنیفها و ترانههای ماندگاری که جایگاه ویژه ای در بازگو کردن بیان باورها و آیین و تاریخچه و احساس هر فرهنگی دارند.
در واقع پرمخاطبترین نوع شعر، ترانه محسوب می شود. که بیان احساس درآن، برطنزواصطلاحات وتکه کلامهای روزانه غلبه میکند. شعرو آوازی که روزگاری تنها انگیزه سراینده آن،عشق بود واکنون پیشهای شده برای گذران زندگی اقتصادی که عده ای آنرا شغل و حرفۀ خود میدانند.هرچند هنوز کسانی هستند که سرنوشت ترانه هایشان برایشان از دستمزدشان مهم تر است.
در بین ترانه سرایان معروف معاصرمیتوان از«شهیار قنبری»، «ایرج جنتی عطایی»،«اردلان سرفراز»،«محمدعلی بهمنی»، «مریم حیدزاده»، «یغما گلرویی»، و مرحوم افشین یداللهی و بسیاری دیگراز ترانه سرایان فعال را نام برد که با سبکها و تاثیر پذیری های متفاوت هر کدام در ماندگاری ترانه و بازارداغ و پر رونق آن موثربوده اند. اما امروز 19 دی ، سالروز تولد ایرج جنتی عطایی کارگردان تئاتر و نمایشنامه نویسی است که با روی آوردن به ترانه سرایی، شناخته شده ترین ترانه سرای معاصر محسوب میشود . کسی که شیفتگی اش به شعروبالطبع ترانهسرایی را ازپدری نظامی که عاشق موسیقی بود بدعت گرفت و کارهایش را در ابتدای جوانی با آهنگسازانی چون میلاد کیایی ، سلیمان اکبری و پرویز مقصدی آغاز و تحصیلاتش را در دانشکده هنرهای دراماتیک تهران گذراند. در ویدیو زیر ترانۀ بسیار زیبایی را با صدای این ترانه سرای دوست داشتنی می شنوید.
