به پستچی سلامی دوباره خواهم کرد
به پستچی سلامی دوباره خواهم کرد
به پستچی سلامی دوباره خواهم کرد
چککردن ایمیلها باعث تشدید فشارهای روحی می شود
چککردن ایمیلها باعث تشدید فشارهای روحی می شود
چککردن ایمیلها باعث تشدید فشارهای روحی می شود

استرس پدیده تازهای نیست و در طول تاریخ بشر وجود داشته و به صورتهای مختلفی انسان را درگیر کرده است؛ از جمله: نگرانی از بلایای طبیعی، جنگها، قتل عامها، ستمكاریهای حكام جابر و... با انقلاب صنعتی و به دلیل تحولات عمیق اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی ناشی از آن در كلیه جوامع و ضرورت تطابق مداوم با شرایط جدید در عین تحول و تغییر، استرس دامنه، شدت و وسعت بیشتری گرفت به طوری كه میتوان آن را فرزند ناخلف انقلاب صنعتی و یك قاتل بیسروصدا نامید. تحقیقات علمی موید این واقعیت است كه استرس بر سلامت جسم و روان فرد تاثیر میگذارد و انرژیهای بالقوه و بالفعل او را هدر داده و بیاثر میکند.
استرس یار غار انسان مدرن
امروزه مردم اغلب كلمه استرس را به صورت موضوعی متداول و یا به شكل بیماری همهگیر به كار میبرند. این كلمه مدتها است كه در ادبیات محاورهای جا باز كرده و همانگونه كه از كار، غذا، مسكن، مسافرت، تحصیل و... صحبت میكنیم، از استرس هم صحبت میكنیم. در این میان فنآوری نقشی کلیدی در ایجاد استرس بازی میکند. قرار بر این است که تکنولوژی زندگی ما را راحتتر کند. اغلب هم تا وقتی که اشتباهی رخ ندهد و همهچیز درست کار کند اینگونه است. پیشرفت صنعت و تكنولوژی، قدرت و ثروت را افزایش داده ولی امكان زندگی با آرامش و صلح و اطمینان را از انسان سلب كرده است. امروزه شاهد هستیم که اعتدال و تناسب كنار رفته و بیماریهای عصبی ـ روانی و روانتنی، جانشین آرامش شدهاند. به طوری كه آمارها نیز حكایت از افزایش شیوع بیماریهای روانی دارد.
مینویسم فراغت، بخوان خستگی
بررسیها نشان میدهند تنها یکسوم مردم عقیده دارند تکنولوژی برای آنها استرسزا است اما وقتی صحبت از یک فنآوری خاص به میان میآید، تعداد این افراد ناگهان دوبرابر می شود! ایمیل سهولت و سرعت-مهمترین مولفههای زندگی مدرن- را به همراه دارد و طی سالهای اخیر آنقدر گره از کارمان گشوده که تصور کردن زندگی بدون استفاده از آن گاه اگر نگوییم ناممکن، اما بهشدت سخت میشود. درکنار تمامی مزیتهایی که نامهرسانیالکترونیکی بههمراه دارد، جدیدترین تحقیقات نشان میدهد، چککردن مکرر ایمیل باعث افزایش استرس در انسان میشود. روانشناسان میگویند اگر بهروزرسانی اتوماتیک ایمیلتان روی تلفنهمراه را خاموش نگه دارید، به کاهش فشار روحی خود کمک بزرگی کردهاید. آنها که نام این عارضه را «فشار ایمیلی» گذاشتهاند، معتقدند استفاده از ایمیل مانند «شمشیر دو لبه» است که در عین فراهم آوردن موجبات آسودگی و سهولت برایتان، میتواند تاثیرات خطرناکی داشته باشد و تعادل میان زندگی و کارتان را بر هم زند. دو عادت بسیار مخرب یعنی چککردن ایمیلها قبل از خواب و گذاشتن زنگ هشدار رسیدن ایمیل، تاثیرات استرسزای ایمیل را افزایش میدهد. ازبینرفتن مرز میان زندگی شخصی و وظایف حرفهای به مرور استرس روحی و فشار روانی را افزایش میدهد و رفتهرفته انسان احساس میکند اوقات فراغت ندارد و در گرفتاریها و مشغلههای روزمره غرق شدهاست؛ آفتی که ممکن است به افسردگی هم تبدیل شود. طی این تحقیقات که 2هزارنفر مورد بررسی قرار گرفتهاند، مشخص شده که جوانترها هم تمایل بیشتری به استفاده از ایمیل دارند و هم به تناسب آن، بیشتر در معرض خطر فشار ایمیل هستند؛ و افرادی که فشار ایمیلی را بیشتر تجربه کنند، با تاثیرات منفیتری در محیط خانهشان روبهرو میشوند. همچنین سِمَت فرد و میزان حساسیت آن، نیز میتواند پتانسیل فرد را در گرایش به تجربهکردن این عارضه، تعیین کند. افرادی با مشاغل حساس و در مناصب بالاتر، سادهتر میتوانند درگیر فشار ایمیلی شوند و آثار سوء آن را ضمیمه روان خود کنند. با توجه به آنکه در سال2014، در سراسر جهان دو ونیم میلیوننفر کاربر ایمیل بوده و بزرگسالان یک ساعت از روزشان را صرف ارسال و دریافت ایمیل کردهاند. با وجود این حجم محبوبیت ایمیل، به نظر میرسد مهار فشار ایمیلی کار چندان راحتی نباشد.
مطالعات دیگری در دانشگاه میشیگان آمریکا نشان میدهد افرادی که پس از ساعات کاری اینباکسهایشان را مکررا چک میکنند، بیشتر احساس خستگی میکنند و در روز بعد، مشارکت کمتری میکنند. تحقیقات دیگری در دانشگاه مکگیل کانادا نیز در سال 2010، زمانی که هنوز شبکههای اجتماعی به جایگاه کنونیشان نرسیده بودند، نشان میداد که کارکردن با ابزارهای تکنولوژیک میتواند در عملکرد مغز تاثیری مستقیم برجای بگذارد و کارآیی آن را کاهش دهد.
راه نجات
ورزشکردن، پیادهروی، نوشتن، کتابخواندن، معاشرت و همنشینی با خانواده و دوستان از سادهترین روشهایی است که میتوان با کمکگرفتن از آنها، مسیر منحرف شده را اصلاح کرد و بهسوی سلامت روانی گام برداشت. البته برای ذهنها و بدنهایی که به سهولت و جذابیت فناوری خوگرفتهاند، به طور قطع انجام همین کارهای ساده هم دشوار مینماید. اما مسئله این است که اگر دیر بجنبیم و مغزمان به عادتهای مخرب بیش از پیش خوکند، اصلاح آن نیازمند صرف انرژی و هزینههای چندبرابر است و این احتمال هم وجود خواهد داشت که موفقیتآمیز نباشد.